واژه نامه دستگاه سرکوب رژیم

راديو فردا، مجید محمدی (جامعه‌شناس) :  دستگاه رسمی تبلیغاتی رژیم جمهوری اسلامی یک واژه نامه مشخص برای برچسب زنی به مخالفان و منتقدان خود دارد. این واژه نامه رسما گرد آوری و ابلاغ نشده است اما همه نیروهای درون حکومت می‌دانند که برای ماندن در حکومت باید آن را به کار گیرند. این واژه‌ها عمدتا از طریق تحلیل‌های نیروهای امنیتی مورد اعتماد به رهبری پیشنهاد داده شده و در سخنرانی‌های عمومی به دیگر دستگاه‌های دولتی انتقال می‌یابند. این واژه نامه از طریق رسانه‌های دولتی القا شده و بسط می‌یابد و حتی مجلس خبرگان باید از آن برای ابراز نظر استفاده کند.

برای گرد آوری چنین واژه نامه‌ای یا یافتن موارد کاربرد آن لازم نیست رسانه‌های دولتی ماه‌ها رصد شوند بلکه تنها یک روز مطالعه یکی از روزنامه‌های رسمی تحت نظر ولی فقیه یا یکی دو مورد از سخنان رهبری نظام کفایت می‌کنند.

زدن این برچسب‌ها شش هدف را دنبال می‌کنند: ۱) بدنام کردن رقیب سیاسی یا مخالف و منتقد، ۲) سلب مشروعیت سیاسی از آنان، ۳) فرافکنی و انداختن گناه مشکلات بر گردن دیگری، ۴) شیطان معرفی کردن مخالف و منتقد، ۵) جلوگیری از ریزش نیروها با ترساندن افراد از گرفتن این برچسب‌ها، و ۶) معرفی خود به عنوان ملاک حق و باطل.

برچسب‌ها سپس توسط دستگاه قضایی برای پرونده سازی و تحت تعقیب قرار دادن مخالفان مورد استفاده واقع می‌شوند. در فرایند قانونگذاری نیز بسیاری از آنها به موضوع اتهام تبدیل می‌شوند (مثل عنوان پوچ و تهی تشویش اذهان عمومی). بسیاری از منتقدان حکومت با این برچسب‌ها سال‌ها را در زندان گذرانده یا به اعدام محکوم شده‌اند. ماشین تبلیغاتی نظام برای قوای قهریه و دستگاه قضایی آن آتش تهیه فراهم می‌کند.

برچسب زنی و اتهام زنی به جای تحلیل و وارد شدن به مباحثه و گفت‌وگو در فضای عمومی و سپس دادن آزادی به مردم برای انتخاب، مهم ترین دلیل برای تمام شدن سوخت ایدئولوژی اسلامگرایی شیعه در داخل مرزهای کشور است. دستگاه ایدئولوژی سازی حکومت به تدریج در نهادهای نظامی و امنیتی و قضایی ادغام شده است.

از آنجا که شکاف عظیمی‌ میان سخن و عمل حاکمان جمهوری اسلامی وجود دارد تعابیر و واژه‌های آنها بدون قرار داده شدن در متن ادبیات خودشان و نیز در متن ادبیات سیاسی دوران اخیر قابل فهم نیست و به یک معنا باید آنها را ترجمه کرد. همچنین به‌واسطه نوع تغییراتی که در واژه‌ها بر اساس استفاده در چارچوب ایدئولوژی اسلامگرایی از آنها می‌شود تعابیر از جای خود در ادبیات فارسی به در می‌شوند تا تنها دایره مفهومی‌ مورد نظر حاکمان را القا کنند.

واژه نامه